Перукарське мистецтво

Перукарське мистецтво
Відтоді як людина вперше побачила своє відображення в дзеркальній поверхні, її бажання мати гарний вигляд тільки посилилося. Будь-яка можливість поліпшити свою зовнішність, якось виділитися стала нагальною потребою.
У різні часи "наводити марафет" і стежити за модою могли собі дозволити тільки багаті люди, які мали на це час і гроші, а ось професія цирульника ніколи не приносила великих доходів. Лише мода була законодавицею для талантів, а історія навіть не зберегла для нас їхні імена.
Сьогодні ситуація змінилася. Жодна людина не обходиться в наші дні без візиту до перукарні, а слава відомих майстрів зачісок гримить на всю країну. То хто ж вони сьогодні - перукарі?


Найпоширеніша і найдоступніша спеціалізація для початківців - перукар широкого профілю. Цей фахівець не тільки стриже, фарбує, сушить і завиває волосся, а й майстерно використовує машинку і фен, знає особливості хімічних складів фарб і їхній біологічний вплив на людину. Він працює і з жінками, і з чоловіками, і з дітьми.
Однак модельні та вечірні зачіски не входять до його компетенції. Послуги такого роду надає перукар-стиліст, або перукар-технолог. Це більш кваліфікований фахівець, до чиїх обов'язків входять не тільки стандартні стрижки, а й:

- Авангардні стрижки
- Молодіжні та вечірні зачіски
- Стрижки гарячими ножицями
- Весільні укладки
- Спектральне фарбування
- Володіння технологіями провідних фірм (WELLA, LOREAL, CUTRIN та інші)
- Усі види завивок.


Специфіка роботи перукаря:

Плюси професії:

- Затребувана на ринку праці.
- Високі оклади фахівців.

Мінуси професії:

- Робочий день у перукаря, як у всіх 8-12 годин. Але провести весь цей час на ногах, та ще й у приміщенні, де працюють із фарбою, увімкненими фенами і ножицями в руках не кожному під силу.

- Серед найчастіших клієнтів медичних центрів, що спеціалізуються на відновленні хребта, лікуванні варикозу й артрозів, можна виділити перукарів. Їхня професійна діяльність передбачає низку особливих ризикових факторів, які можуть призвести до розвитку різних захворювань, таких як варикозні вени, порушення дихальних шляхів, а також ранній артрит. Хоча багатьом із цих захворювань можна запобігти, дотримуючись певних норм і правил гігієнічної праці, професійний ризик для перукарів залишається досить високим.


Робота для перукаря:

Студії та салони краси.

Особисті якості:

- Креативність
- Терпіння і витривалість
- Працьовитість
- Гумор і чарівність
- Комунікабельність
- Акуратність.

Перукар - це одна з найвідоміших і найшанованіших професій. Робота перукаря - це робота з кожною людиною окремо, що вимагає врахування її характеру, індивідуальності та смаку. Творчий процес створення зачісок і стрижок перебуває в близькій спорідненості з творчістю в будь-якому іншому виді людської діяльності. Праця з виконання зачісок і стрижок за суттю своєю найближча до мистецтва скульптора.

Зачіска - це та сама скульптура і вона сприяє створенню його художнього образу. Для того щоб бути хорошим перукарем, недостатньо тільки вивчити технологічну сторону виконуваних робіт, опанувати необхідні навички, потрібно розвивати в собі естетичні почуття і мислити художніми образами, знати закони поєднання стилів і кольору в одязі та зачісці.
Якщо перукар домагається поєднання зачіски із зовнішністю, стильовим призначенням, одягом і макіяжем, тільки тоді він може вважати свою роботу досконалою. Професія перукар чудова тим, що майстер, виконуючи свою роботу з душею, дарує радість не тільки людям, а й сам отримує від своєї роботи величезне задоволення. Краса, як відомо, врятує світ, а хороший перукар завжди даруватиме людям тільки красу і своє неповторне мистецтво!
Роль перукаря у створенні загальної гармонії ліній з урахуванням індивідуальності клієнта є часом вирішальною. Кожна людина вдається до допомоги перукаря в надії на те, що він на основі своїх знань і вимог сучасної моди, професійного досвіду та особистого смаку створить витончену зачіску. Саме тому професію перукаря мають обирати люди з творчою натурою і досить розвиненим естетичним смаком.
Вибір будь-якої професії - найважливіша подія в житті й долі людини - відбувається в тому віці, коли тільки починає складатися життєвий досвід, не надто точні орієнтири й висока ймовірність помилки.

- У чому полягає складність тієї чи іншої професії?
- Які психофізичні вимоги, що висуваються до неї?
- У чому полягають вимоги до здібностей людини, яка обрала ту чи іншу спеціальність?

Адже трапляється й так, що дехто розчаровується в ній через розбіжність власного уявлення з фактичним характером змісту праці. Психофізичні дані, стан здоров'я виявляються часом протипоказаними обраній професії чи спеціальності. А це, як правило, призводить до зміни професії, внаслідок чого люди і суспільство загалом зазнають моральних і матеріальних витрат.
Величезне значення має правильне і всебічне врахування психофізичних вимог до обраної професії. Знаючи особливості свого характеру і темпераменту, ступінь емоційної збудливості, вразливості й енергійності, швидкість зміни настроїв тощо, слід підбирати такі види діяльності, які відповідають Вам найбільшою мірою.

До числа головних вимог при виборі професії перукаря слід віднести:

- Загальний фізичний розвиток;
- Високу чутливість до кольору;
- Гарний зір;
- Спостережливість;
- Постійний самоконтроль;
- Організованість.

Перукареві мають бути властиві й такі якості, як: розвинена зорова пам'ять і оперативне мислення, уміння швидко орієнтуватися й ухвалювати правильні рішення в конфліктних ситуаціях, тактовність, доброзичливість, чуйність, повага до клієнтів.
Дата: 19.07.2019 22:08 Переглядів: 2020